Horeca

In de omgeving van het meer zijn talloze uitstekende horeca gelegenheden.

De Italiaanse keuken

Italië is de bakermat van de Europese kookkunst. Al sinds de Romeinse tijd is Italië het Mekka voor smulpapen. Wat in alle streekkeukens is terug te vinden, is de voorliefde voor vis en zeedieren, voor deegwaren (vaak ongelooflijke hoeveelheden, als tussengerecht geserveerd) en de veelheid van kruiden en olijfolie.

Over het algemeen geldt dat in het noorden van Italië meer boter dan olijfolie wordt gebruikt. (Valtellina is een grote boterproducent.)
Belangrijk is ook de Parmezaanse kaas : hij hoort -geraspt- bij elke Italiaanse maaltijd, zowel over de soep als over de pasta’s.
Wat vlees betreft, bestaat een voorliefde voor kalfsvlees.

Aan de zeelui uit Genova danken wij de “ravioli” (gevulde deegwaren). De Povlakte is de streek van de polenta, een goedvullende maispuree die geserveerd wordt met vleesragout of stoofvlees.
De pizza is een uitgesproken Napolitaanse specialiteit en in heel veel variëteiten verkrijgbaar. Vaste ingrediënten zijn tomaten en mozarella-kaas.

Bekend toetje is : “Tiramisu” (laagjes cake, koffiecrème en cacao) of “Zabaglione”, warme schuimige eiervla met marsalawijn. En natuurlijk de vele soorten ijs (gelato), nergens anders zo lekker als in Italië.

Typisch voor deze streek en het Valtellina is pizzocheri: een tagliatella-schotel van volkorenpasta gemengd met groenten, kaas, aardappelen en vlees. Machtig eten !

Waar kan men goed eten?

Controleert u altijd nog even de aangegeven openingstijden, want die kunnen aangepast zijn!

Gera Lario

1. Ristorante “Le cinque Case”.
Vanaf Solo Mio per auto linksaf, vlakbij de dorpsgrens met Domaso.
Ook voor grote groepen geschikt.
Mooi overdekt terras aan het meer; aanlegmogelijkheid voor boten.
Woensdag gesloten. Tel.: 0344/84119

2. Ristorante “Boschetto”
Door de bebouwde kom van Sorico rijden; over de brug het bordje van de camping “la Grande quiete” volgen.
Gelegen in bosrijke omgeving, erg rustig; ook buiten.
Zowel Italiaanse traditionele keuken als pizza’s. Visspecialiteit en vlees van de grill. (Grote porties). Maandag gesloten. Tel.: 0344/84205

3. Ristorante “Breva” (1 kilometer)
Vanuit het park linksaf , direct vóór de brug scherp naar rechts, de weg volgen richting Montemezzo, na ongeveer 1 kilometer aan de rechterzijde. De parking kent een stevige helling! Ook pizzeria. Vanaf het terras een schitterend uitzicht over het park en het meer.

Sorico

1. Pizzeria “Spluga”
Vanaf Sole Mio rechtsaf. Na ca. ½ km. is het links van de weg.
Ook om af te halen. Tel.: 0344/84124
Sorico/Dascio (2 kilometer)

2. Ristorante “Del Mera”
Sorico uitrijden, vlak voor de brug over de Mera linksaf en direct langs de Mera rijden, na ongeveer 1 km ziet u het restaurant liggen. Langs de rivier hebben ze een terras. Specialiteiten: vis en lokale gerechten.
Tel.: 0344/84147

Sorico/Bugiallo (3 kilometer)

3. Ristorante di Bugiallo
Vanuit het park linksaf, vlak voor de brug scherp naar rechts, naar boven tot de splitsing vlak voor Montemezzo, richting Bugiallo. Zeer smalle,zeer bochtige weg ! (voor sommigen is het een echte waaghalzerij, zeker wanneer men in het donker terug moet rijden) Specialiteiten: pizzoccheri en streekgerechten.
Tel.: 0344/84143

Domaso (2 kilometer)

1. Ristorante Dei Pescatori
Vlak voor het dorpje Domaso in een scherpe bocht. Terras aan het water (wel vlak langs de weg) Vis en lokale gerechten.
Tel.: 0344/83363

2. Ristorante San Silvestro
Vlak voor de brug in Domaso rechts, iets omhoog rijden en links een zeer smal straatje inrijden. Eigen parkeerplaats. Je kunt er alleen maar buiten zitten onder de wijnranken en oude palmen. Saladebuffet en een leuke kaart. Goede kwaliteit en gezellig.
Tel.: 0344/95274

3. Ristorante Da Lui
Aan het haventje van Domaso. Goede kaart.

4. Ristorante “La Contrada”, Spaghetteria
Zowel traditionele als mediterrane keuken. Goede bediening. Voorbij la Riva Bar in het steegje. Woensdag gesloten.

5. Trattoria “Da Ruffino”
In het steegje voorbij la Riva Bar. Knus binnenplaatsje. De versgevangen vis passeert de tafeltjes in het restaurant, om in een speciaal keukentje te worden klaargemaakt.

6. Locanda Castello-Gaggia.
Na binnenkomst in Domaso volgt u de borden “Gaggia” (goed opletten!)
Na een slingerweg bereikt u dit gehucht in de bergen. Erg romantisch, erg oud. Schitterend uitzicht over het Comomeer vanaf het terrasje onder de druivenranken. Reserveren aanbevolen.
Locanda Castello specialiteiten:

  • Fondue Bourguignonno
  • Fondue Chinese
  • Kaasfondue
  • Vleesgrillen.

 

Gravedona (6 kilometer)

1. Ca de Matt
Een fantastische kaart! Vlakbij het kerkje en de villa aan het water, er staan diverse richtingwijzers. U kunt er op 3 niveaus eten: in de kelder, de begane grond en buiten op een gezellig omsloten terras. Vraag wat ze die dag voor specialiteit hebben !

Consiglio di Rumo (7 kilometer)

1. Il Giardinetto
Vlak na het plaatsje Gravedona rechtsaf tot aan het kerkje. (Achter de kerk of op het pleintje voor de kerk kan men parkeren) Te voet de weg naar boven volgen en na een kleine 100 meter ziet u de ingang aan de linkerkant.

2. Saltamartin
Vlak na het plaatsje Gravedona; rechtsaf een stukje omhoog (staat aangegeven).
Enigszins chique restaurant met schitterend terras, vanwaar een prachtig uitzicht over de dorpjes en het Comomeer.
Italiaanse fijne keuken en uitgelezen wijnen.

Colico

1. L’osteria Vecchia
Aan het haventje in Colico. Uitstekende bediening, goede wijnen en heerlijke specialiteiten. Gezellig gedekte tafeltjes buiten en binnen; knusse sfeer rondom het antieke schouwtje.

2. Ristorante “dai Goggia”
Door de dorpskern van Colico rijden tot aan de rotonde. Op de rotonde neemt u de derde afslag. Een oude Italiaanse boerderij is omgebouwd tot een restaurant.
Bij mooi weer eet men onder de platanen op het erf. Gunstig geprijsd.

Varenna (20 kilometer)

“Vecchia Varenna”
Heel schilderachtig gelegen Italiaans specialiteitenrestaurant. Erg aanbevolen.
Ook terrasje aan het meer. Erg origineel.
Minder geschikt voor kinderen, want men tafelt de hele avond door.
Reserveren dringend gewenst. De beheerder kan telefonisch bespreken.

Peledo ( 20 kilometer)

“Il caminetto”
Vlak voor Varenna rechts afslaan enkele honderden meters de berg op via een redelijk smal bochtig weggetje.
U wordt beloond met een werkelijk uitstekende kaart streekgerechten, alles huisgemaakt en kakelvers. De antipasto’s en primo’s beslaan al vele soorten. Niet geschikt voor de kleine eter.

Chiavenna (25 kilometer)

“Al Cenacolo”
In het antieke centrum van Chiavenna. Heeft een echte Michelin-ster.
Neem het menu “typico”, een sortering specialiteiten uit het Valtellina met heerlijk ijs toe. Beslist niet duur gezien de kwaliteit en de ambiance.