Ontspanning

Beeld in havenVanuit Gera zijn vele interessante autotrips mogelijk. Steden als Milaan, Lugano, Como, Sankt Moritz, Livigno en Sondrio liggen op een uur rijden. In de bungalows treft u een boek met allerlei tips. Langs de oevers van het meer vindt u vele pittoreske dorpjes en prachtige villa’s met botanische tuinen. In de directe omgeving kunt u (kite)surfen, zeilen, (speed)varen, waterskiëen, paardrijden, parasailen, karten, zwemmen, vissen of mountainbiken. Ook bergwandelingen en bergbeklimmen kunt u direct vanuit het park.

Tennis

De tennisbaan die naast “Sole Mio” ligt (achter het voetbalveld) kunt u bespreken bij de kiosk aan de jachthaven.

Paardrijden

In Colico is een manege waar paarden per uur verhuurd worden. U volgt de borden richting Colico. Zodra u de bebouwing nadert, ziet u een bordje dat geel is met opschrift: “Passeggiato a cavallo/Trivio di Fuentes”. U volgt dit deels onverharde weggetje, tot u op de manege komt.

De paarden worden voor u gezadeld met zgn. Amerikaanse zadels, waarna u een begeleide rit maakt langs de oevers van de Mera, langs het meer en daarna door de weilanden terug. Ook voor beginners! Telefonisch reserveren gewenst.

Op de racefiets

Heeft u zelf een racefiets meegenomen, dan volgen hier enkele (beproefde) routes. Houdt er rekening mee dat u nergens op vlakke wegen fietst. Meestal moet er flink geklommen worden.

Als “warming up” gaat u vanaf het park linksaf. Vóór de brug neemt u de weg naar rechts richting Montemezzo. In Montemezzo aangekomen kunt u nog verder klimmen naar Bugiallo of Montalto. U heeft dan een goede indruk van wat het fietsen in de bergen inhoudt.

Andere routes: Wilt u een ronde om het meer maken dan is het belangrijk te weten, dat de westzijde, Gera – Como, veel tunnels bevat en u dus reflecterende kleding moet dragen.

De oostzijde, Colico – Lecco, is minder druk, omdat het werkverkeer daar gebruik kan maken van de Superstrada. De totale omtrek van het meer is ca. 170 km. Op de route Lecco – Bellaggio kunt u een omweg maken naar het kerkje van de Madonna del Ghissallo, alwaar uw illustere voorgangers (o.a. Merckx en Coppi) hun fietsen en truien hebben achtergelaten.

Wandelen

Via dei Monti Lariani (De weg in de bergen langs het Comomeer). De omgeving van het Comomeer biedt de wandelaars een machtige attractie.

De oude verbindingswegen bovenlangs het Comomeer zijn in oude staat hersteld en nu als wandelroute gemarkeerd. “Lago di Lario” is de oude naam van het Comomeer. De weg door de bergen is verdeeld in 4 route-delen en loopt van Sorico naar Cernobbio. De totale lengte is 130 kilometer. Voor geoefende wandelaars is de route geen enkel probleem. Amateurs doen er goed aan extra voorzichtig te zijn en voldoende vocht en rust te nemen. De route is gemarkeerd door rood-witte bordjes (of rood-witte markeringen op bomen of rotsen).

Een uitgebreide routebeschrijving is verkrijgbaar bij de beheerder. U kunt beginnen bij Sorico bij het kerkje van San-Miro (vanaf het park rechtsaf, ongeveer 100 meter voorbij de kerk van Sorico, net over een bruggetje, is aan de linkerkant een pad, dat naar San-Miro leidt). U kunt ook starten bij Montalto, recht boven Gera Lario (vanaf het park linksaf, net voor de brug rechts naar Montemezzo, de weg vervolgen tot het einde, bij een groepje huizen).

Wandelen naar Montemezzo, boven Gera Bij bar/gelateria “Olmo” (“barretje goedkoop”) het straatje “Via Palaretto” inslaan en binnendoor tussen de huizen en wijngaarden naar boven lopen.

Per auto naar San Bartolomeo Vanaf het park linksaf. Direct vóór de brug rechtsaf richting Montemezzo. In scherpe bocht rechtsaf richting Bugiallo. Rechtsaf richting San Bartolomeo. Parkeren bij kerkje (einde weg). Diverse aangegeven wandelingen.

Wandeling naar San Miro Vanaf het park rechtsaf. Ongeveer 200 m. na de kerk van Sorico linksaf naar boven. Vóór het kerkje van San Miro bevindt zich langs het pad een geneeskrachtige bron. Er hangt een pollepel in het kapelletje waarmee men de “zere plekken” kan begieten.

Per auto naar Albonico Door Sorico heen tot aan de brug over de Mera, naar Albonico rijden. Parkeren. Klein dorp en boven dorp rechtsaf slaan, eerst door bosje heen. Rechts de bergflank aanhouden, doorlopen tot het pad ophoudt (elektriciteitswerken) en terug. Halverwege de wandeling links aanhouden en tekens volgen. Loopt uit op regelrechte Alpenwandeling.

Per auto naar Livo (en verder lopen) Richting Menaggio rijden. Als u bij het centrum van Gravedona bent, rechtsaf de borden naar Peglio en Livo volgen. Vóór Peglio is een kerkje met mortuarium, wat een rijk gedecoreerd interieur heeft. De moeite waard! Verder naar Livo.

Wandeling naar Trezzone Vanaf het park linksaf, net na de brug rechtsaf richting Trezzone. Over de asfaltweg tot aan de kerk. Onder de kerk door via de wijngaarden naar Trezzone.

Mountainbiken

Voor mountainbike-routes vanuit Gera Lario of in de omgeving kunt u onderstaande site raadplegen.www.casarina.com

Golf

Voor golfbanen in de buurt kunt u verderop in deze site bij “Links”  voldoende informatie vinden. Eén van de mooiste banen van Europa is die van Menaggio. Voor beginners is de baan bij Sondrio interessant. Huurders van Sole Mio krijgen 20% korting op de green fee van de golfbaan van

Sondiro: Valtellina Golf Club S.p.A. Via Valeriana,29/a 23010 Caiolo – Sondrio Tel: 0342 354009 – Fax: 0342 354528

GOLFBANEN IN DE OMGEVING

Bergamo Via Longoni 12 24030 Almenno S. Bartolomeo 035-640028/640707 Hele jaar geopend, dinsdag gesloten, 27 holes, 6.200 en 3.000 m., verhuurmateriaal en les mogelijk.

Royal St. Anna (alleen voor leden van andere clubs) 22040 Annone de Brianza 0341-577551 Hele jaar geopend, dinsdag gesloten, 9 holes, 3.400 m., verhuurmateriaal en les mogelijk.

Carimate Via Airoldi 2 22060 Carimate 031-790226 Geopend van 1 februari tot 20 december, maandag gesloten, 18 holes, 5.725 m., verhuur materiaal en les mogelijk.

Menaggio & Cadenabbia Golf Club (alleen voor leden van andere clubs) Volgens velen de mooiste in de wereld. Via Golf 12 22010 Grandola e Uniti 0344-32103 Geopend van 1 april tot 31 oktober, dinsdag gesloten, 18 holes, 5.277 m., verhuur materiaal en les mogelijk.

Circolo Golf Villa d’Este Via Cantû 13 22030 Montorfano 031-200200 Geopend van 1 maart tot 31 december, alle dagen open, ook restaurant, (het restaurant is maandag gesloten), 18 holes, 5.755 m., verhuur materiaal en les mogelijk.

Paragliding

Paragliden is, bij goede weersomstandigheden, mogelijk op zaterdag- en zondagochtend. Het vertrek is vanaf de jachthaven in Gera Lario. Indien u als passagier mee wilt vliegen, raden wij u aan van te voren vanuit Nederland te reserveren via telefoonnummer 0041-786706261 (Duitstalig)