Uitstapjes

Hieronder treft u tips aan betreffende leuke plaatsen aan het meer of in de buurt. Ook wordt een aantal langere (rond)tochten beschreven. De beheerder kan u nader informeren.

Domaso

± 5 minuten per auto.  Leuk en gezellig vissersplaatsje.

Collico

10 minuten met de auto.  Gezellige boulevard met restaurants en ijssalons.  Centro-Nautico voor boten, accessoires en benzine-inname.  Treinstation, vertrekpunt naar o.a. Milaan (zie elders).  Goede groenten- en fruitmarkt op vrijdagmorgen (achter het station).

Piona Abbazia di Piona

Piona beeld

 

Deze plaats is het privé-terrein van de paters en gelegen aan het meer. U rijdt door Colico richting Lecco. Als u Colico bent gepasseerd, de spoorwegovergang voorbij, de afslag Abbazia di Piona nemen. U kunt in het klooster uit eigen stokerij diverse likeurtjes kopen.  De beste tijd hiervoor is op zaterdag en zondag tussen 15.00 en 18.00 uur.

Piona Klooster 3

Bellano(de verschrikkelijke)

Lief plaatsje, waar met een bekende waterval de l’Orrido  een bergstroompje in het meer uitkomt.

Varenna

Sfeervol vissersdorp op ca. ½ uur rijden.  Neem de Superstrada Milano/Lecco, dan de afslag Bellano.  Van hieruit de borden richting Varenna volgen, in Varenna direct na het bruggetje rechtsaf tot het meer. Woensdagmorgen markt aan de haven. Romantische wandelpromenade langs het meer.  De nauwe trapstraatjes komen allemaal uit bij het oude vissershaventje. Helemaal langs het meer lopend komt u bij twee schitterende villa’s, waarvan vooral de Villa Monastera een adembenemend mooie tuin heeft, die zich een kilometer lang langs het meer uitstrekt.  Van mei t/m september open van 10.00-12.00 u. en 14.00-18.00 uur. Goede restaurantjes.  Mooi terras bij Hotel au Lac.

Bellagio

Zeer druk toeristencentrum met veel souvenirwinkels en gezellige terrasjes.  Leuk centrum en mooie parken en boulevard om te wandelen.  Met de auto naar Varenna en daar de pont nemen naar Bellagio.

Lecco

Via de Superstrada ca. 30 minuten met de auto.  Stad met ruim 60.000 inwoners.  Mooie oude pleinen en kerken, veel warenhuizen.

Dongo

Vrij actieve tamelijk grote plaats, grote markt.  In het aanleunende dorpje Musso werd in 1945 de groep Mussolini gearresteerd en vastgehouden in Palazzo Manzi.

Gravedona

Mooi vissersdorpje met een leuke markt.  Ca. 5 minuten met de auto.  Op 14 augustus is er een groot vuurwerk.

Menaggio

Mooie wandelboulevard.  Gelegenheid om per auto over te steken naar Bellagio.

Tremezzo

Zeer bekende bloementuin van Villa Carlotta.  April en mei:  bloei van de azalea’s en rododendrons.  Van april t/m september geopend van 9.00-18.00 uur.

Pianello di  Lario

Botenmuseum, alle boten die ooit het Comomeer (Lario) bevaren hebben.

Cernobbio

Veel villa’s met wandelparken.  De bekendste is Villa d’Este uit 1568, nu één van de beste hotels ter wereld.

Como

Mooie grote stad (100.000 inwoners). Bergtreintje naar Brunate met prachtige panorama’s. Mooie dom. Villa dell”Olmo. Met de auto ca. 1 uur. Vanuit Colico met de aliscafo (draagvleugelboot) ook 1 uur.

Onno

Kerkje van de Madonna del Ghissalo, beschermster van de wielrenners.  Rij via Lecco richting Bellagio.  In het plaatsje Onno de weg naar Asso nemen, waar het kerkje staat aangegeven.  In het kerkje vele fietsen en truien van bekende renners als Coppi, Merckx, Gimondi, Moser, Roche, enz.

Isola

Het enige eiland in het Comomeer. Het is ongeveer 600 meter lang en begroeid met olijfbomen. Eind juni/begin juli wordt er het “Festa del Lago” gevierd met vele boten en klederdrachten.

Milano

Deze mooie welvarende stad kunt u vanuit Sole Mio gemakkelijk eens een dagje bezoeken. Uiteraard kunt u per auto gaan, maar wij raden u aan de trein te nemen: goedkoop, geen parkeerproblemen en geen verkeersperikelen.

Vertrekstation is Colico, aan de overzijde van het meer en per auto in ca. 10 min. bereikbaar. Gratis parkeerplaats bij Centro Nautico (richting haven rechtsaf en daar nog eens rechts, voorbij restaurant Faro en door voetgangerstunnel terug naar station in enkele minuten). U kunt kiezen uit een retour 2e klas (andata en ritorno) of een dagkaart (carta turistica, inclusief toegang bus, tram of metro). Direct naast het loket afstempelen. Vanaf Milano-Centrale kunt u per taxi, bus, tram of metro het centrum bereiken. Te voet loopt u er ±40 min. over. Neem dan de Corso Buenos Aires, een schitterende winkelstraat; u passeert tevens het stadspark het Omniversum en het museum voor natuurlijke historie.

Kaartjes voor tram en bus koopt u bij tabakszaken annex bars (tabacchi). Er is altijd wel zo’n winkel in de buurt van een halte. Vanuit Milano-Centrale vertrekt u vanaf perron Sondrio/Tirano; vergeet niet weer te stempelen op het perron. Informatie over vertrek- en aankomsttijden bij de beheerder. Vragen om carta turistica i.v.m. bus enz. voor leuke prijs !

Enkele autotrips

Gera – Chiavenna (de moeite waard!) – richting Spluga – Campodolcina – Madesimo
Skiën in voorseizoen (van 1 nov. tot 1 mei) Niet druk en prachtige pistes. Ook voor niet-skiërs zeer de moeite waard. Restaurants bij het Lago Azurro (1850 m.), te bereiken via de stoeltjeslift en op de Colmenetta (2.890 m.), te bereiken met een gondellift. Afstand vv. ca. 80 km.

Gera – Lecco (superstrada) – Bergamo
In Bergamo de borden “Citta alta” volgen (met tandradbaan naar boven: goede parkeerplaats)
Bergamo is één van de mooiste steden van Noord-Italië!
Met kinderen is het vlakbijgelegen Minitalia aan de E13/A4 (Capriate S. Gervasio) zeer de moeite waard. Afstand vv. ± 150 km.

Gera – Morbengo – Tirano – Berninapas – Sankt Moritz – Malojapas – Chiavenna – Gera
Afstand ± 210 km. (Paspoorten meenemen)

Gera – Colico (Lungholago) – Varenna – Lecco – Erba – Como – Menaggio – Dongo – Gera
Afstand ± 145 km.

Gera – Menaggio – Porlezza – Lugano – Mendrisio – Chiasso – Cernobbio – Menaggio – Gera
Afstand ± 160 km. (Paspoorten meenemen).

Gera – Colico – Varenna – autopont naar Bellagio – autopont naar Cadenabbia – Menaggio – Gera
Afstand ± 65 km.

Gera – Morbegno – Val Gerola – Gerola Alto – Morbegno – Gera
Afstand ± 60 km.

Gera – Morbegno – na Morbegno nog 2 km., na bruggen linksaf naar Bagni di Masimo
Prachtig! Afstand vv. 80 km.

Gera – Morbegno – Sondrio – Chiesa (in Valmalenco) Gondellift naar Sassa Alto op 2.336 m. hoogte

Gera – Chiavenna – richting Sankt Moritz, linksaf naar Soglio (adembenemend uitzicht; lief, auto-loos dorpje) – Malojapas – Silvaplana – Corvatsch-gletcher (3.500 m.) gondel
Afstand vv. ± 90 km. (Paspoorten meenemen).

Livigno

Een mooi wintersportgebied, maar ook in de zomer de moeite waard. Het wordt “Klein Tibet” genoemd. Livigno is belastingvrij en u kunt er goedkoop sigaretten, drank en luxe artikelen (parfum, zonnebrillen enz.) kopen.

U mag er vrij in- en uitvoeren (personen vanaf 17 jaar – aantallen kunnen veranderen):

  • 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 sigaartjes of 250 gr. tabak p.p.
  • 2 liter wijn licht mousserend of 2 liter drank beneden 22% of 1 liter sterke drank boven 22%
  • Proviand tot een waarde van Zw.Fr. 100
  • 50 cc. Parfum of 250 cc. lotion

Route naar Livigno: Sorico – Skt. Moritz – Bernina. Halverwege Skt. Moritz-Bernina linksaf naar Livigno.
Ongeveer 2 uur rijden, paspoorten meenemen. Let op: verscherpte douane-controle.